Crunch Blog

Tips til at starte din egen virksomhed
Start virksomhed
Går du med drømmen om at være chef i din egen virksomhed, så læs med her og få Crunchs tips til, hvordan du kan komme i gang.

Er det, det du vil?

Først og fremmest skal du beslutte dig for, om det er det, du virkelig ønsker. Det kræver vilje og hårdt arbejde det første lange stykke tid. Du skal være klar på at ofre mange timer på din nye virksomhed, være beslutsom og ikke mindst selvstændig. Enhver start er hård, og der vil helt sikkert dukke uforudsete udfordringer op undervejs. Bliv ved og giv ikke op, hvis det er din drøm. Husk dog også at se på det med realistiske briller.

Som iværksætter kommer man til at tjene penge på en helt anden måde, her er du selv herre overfor, hvordan virksomheden indtjening bliver bedst mulig. Du er din helt egen chef, og jo mere du promoter, og kommer ud til kunderne, jo mere vil du tjene. Det netop ikke ligesom at være ansat i en anden virksomhed, som iværksætter er du din helt egen chef, og følger dine regler. Der ikke et bestemt krav for, at kunne blive iværksætter, og det kræver ikke en bestemt uddannelse. Alle kan blive iværksætter i dag, det kræver kun initiativ fra en selv. Når du bliver iværksætter følger der et stort ansvar med, fordi du netop er herre overfor din helt egen virksomhed. Så det er derfor en god ide, at sikre dig, at du netop kan stå til ansvar for alt det du skal til at opbygge som selvstændig virksomhed.

For at kunne starte en virksomhed, skal man have et CVR nummer. Du skal registrere dig med et CVR-nummer hos Erhvervsstyrelsen, hvor man skal tilføje, hvilken virksomhedsform man ønsker, herefter indtaste basale oplysninger, og hermed er du virksomhedsejer.

Som selvstændig er der ikke noget krav om, at man skal sige sit nuværende job op, man har stadig mulighed for at arbejde på sin arbejdsplads ved siden af. Men du skal være opmærksom på, at du skal bruge meget tid på at få styr på dit produkt.

Hvilke fordele er der ved at starte egen virksomhed?

Fordelen ved at starte sin egen virksomhed er, at man har mulighed for at arbejde med det man har interesse for. Man vælger selv, hvem man gerne vil arbejde sammen med. Herudover er der stor fleksibilitet, da du ikke har nogen chef, som kan bestemme over dig.

Hvilke ulemper er der ved at starte egen virksomhed

Ulempen ved at starte sin egen virksomhed og sit eget produkt. Er man aldrig kan sikre sig, at der er succes i det man har startet op. Man er afhængig af om ens idé og koncept holder på markedet.  En nystartet virksomhed har både indtægter og udgifter. Derfor skal man være opmærksom på, at der er større økonomisk risiko.

Derfor er det en rigtig god ide at læse med her, for at få nogle tips til, hvordan du kan komme i gang.

Har du idéen?

Har du fundet en idé til din virksomhed, er det vigtigt at se på, om idéen kan føres ud i virkeligheden. Er der potentiale til, at det kan blive en succes og forblive en succes, eller findes en lignende virksomhed allerede? Her kan det være vigtigt at se på, hvad du som virksomhed kan gøre for at differentiere dig fra konkurrenterne. Du kan overveje, hvordan virksomheden på sigt kan forny sig eller komme op med nye tiltag. Det er et vigtigt tiltag i forhold til at holde på dine kunder og lokke nye til. Det er dog en balancegang, da nye tiltag eller ændringer også kan have modsatte effekt.

Lav en forretningsplan

En forretningsplan er en god måde for dig at skabe overblik over hele din virksomhed og sørge for, at der ikke er noget du har overset. Her kan du overveje følgende:

  • Hvad er virksomhedens mission og vision?
  • Hvad er virksomhedens kerneydelse/produkt?
  • Hvordan er markedet/konkurrenterne?
  • Hvem er kunderne?
  • Samarbejder virksomheden med nogen?
  • Hvilke kanaler optræder virksomheden på?
  • Hvad tjener virksomheden sine penge på?
  • Hvad er virksomhedens omkostninger?

Der findes flere værktøjer online, som du kan bruge til inspiration. Her er en favorit.

Saml et kompetent team

Starter du din forretning op sammen med andre, eller skal du have ansat nogle medarbejdere? Det er vigtigt, at det er mennesker du føler du kan arbejde godt sammen med og ikke mindst stole på. Dukker der uoverensstemmelser op, er det en god idé at have diskuteret, hvordan I vil gribe sådan en situation an. Det kan forebygge splid i gruppen og måske endda forhindre, at det går ud over din virksomhed. Det er en god idé med kontrakter, ‘hvem har styr på hvad’, og generelt have alt papirarbejde i orden.

Netværk netværk netværk

I opstartsfasen er det utrolig vigtigt at have et stærkt netværk. Det kan være med til at skabe opmærksomhed omkring din nye virksomhed, og der kan være kontakter til eventuelle samarbejdspartnere, nye medarbejdere eller anden form for iværksætterhjælp. Har du ikke et stort netværk, så kontakt nogen der har. Hvis andre kan se potentialet i din virksomhed, er der stor chance for, at de vil hjælpe dig på den ene eller den anden måde.

“Kun 45,7 procent af danske virksomheder overlever de første tre til fem år”

Skab en lækker visuel identitet

Måske har dette punkt ikke førsteprioritet på din liste, men ikke desto mindre er det et vigtigt punkt for din virksomhed udadtil. For at skabe opmærksomhed omkring dit brand, er det vigtigt at have en gennemført visuel identitet. Det er blandt andet logo, et velvalgt farvesystem, typografi samt design. Alle disse elementer er med til at udstråle kvalitet, stilbevidsthed og genkendelig, hvilket er godt for din positionering og branding. Din brandidentitet er en vigtig del af din kommunikation, hvad enten din virksomhed er online eller offline.

Du kan med fordel se nærmere på, hvordan du kan markedsføre din virksomhed online ved at klikke her.

Vi ønsker dig held og lykke.

Ring til os allerede i dag

+45 50 55 40 97

Eller bliv kontaktet af en af vores eksperter